Količina pasje hrane: Koliko pes poje?

Kakšno količino pasje hrane odmeriti svojemu psu je odvisno od številnih dejavnikov. Vsaka hrana za pse ima svoja lastna priporočila o količini hrane na dan, prav tako pa je količina hrana odvisna od posameznega psa, življenjskega stadija, starosti, aktivnosti in tudi pasme.

Količina pasje hrane je odvisna od vrste hrane, preverite v tabeli!

Vsaka znamka suhe hrane ima svoja priporočila glede količin hranjenja. Briketov se običajno hrani količinsko več v primerjavi s hladno stiskanimi peleti, saj je izkoristek hranil iz hladno stiskanega peleta veliko večji in se posledično hranijo manjše količine. Prav tako morate pri hranjenju psa z mokro hrano, kuhano hrano ali surovo hrano upoštevati določene smernice, ki jih lahko kasneje prilagodite.

Količina hrane za pse – Naturavetal hladno stiskani peleti

V tabeli “Kolicine hrane za pse” spodaj so navedene količine hladno stiskane hrane Naturavetal glede na telesno težo psa. Naturavetal pasja hrana ne vsebuje polnil, konzervansov, ojačevalcev okusa in barvil. Naturavetal peleti so hladno stiskani, zato ne obležijo v želodcu, ampak se hitro prebavijo in vašega psa oskrbijo z vsemi esencialnimi hranilnimi snovmi.

TEŽA PSA KOLIČINA HRANE TEŽA PSA KOLIČINA HRANE
5 kg 80 g 35 kg 340 g
10 kg 125 g 40 kg 370 g
15 kg 165 g 45 kg 410 g
20 kg 215 g 50 kg 450 g
25 kg 250 g 60 kg 510 g
30 kg 280 g 70 kg 600 g

Količina pasje hrane – hladno stiskani peleti Naturavetal

Koliko lahko pes poje mokre hrane, kuhane hrane ali surove hrane

Običajno so smernice za količino mokre hrane precej različne od količine suhe hrane. Spodaj boste našli tabelo s količinami hrane za pse

% telesne teže na dan
Mladički in mladi psi cca. 5% telesne teže
Aktivni, odrasli psi cca. 3% telesne teže
Mirni odrasli in starejši psi cca. 2.5% telesne teže

Koliko pes poje mokre hrane – primer za Naturavetal popolne menije v pločevinki

Zelo podobnih smernic se lahko držite pri sestavi samostojnih kuhanih obrokov ali pri sestavi BARF obrokov. Pri predpisanih količinah se je potrebno zavedati, da gre za priporočene količine, ki jih lahko brez težav prilagajate svojemu psu. Če opazite, da se vam začne pes ob izbrani količini hrane rediti, ustrezno zmanjšajte obrok hrane, če opazite, da vam hujša, pa malenkost povečate dnevni obrok.

Primer količine pasje hrane za 20 kg težkega odraslega psa. 20 kg odrasel pes lahko poje 3% telesne teže mokre hrane na dan, kar pomeni 600 g hrane na dan, ki jo lahko razdelite na dva do tri obroke. Če sami sestavljate kuhane ali surove obroke, mora biti od teh 600 g 60-70% mesa, notranjih organov in mesnatih kosti, 40-30% pa predstavljajo zdrava žita, zelenjava, zelišča in sadje.

Kombinirano hranjenje in količina pasje hrane?

Veliko pasjih skrbnikov hrani svojega psa kombinirano, in sicer kombinirajo hladno stiskane pelete z mokro hrano, kuhano hrano ali surovo hrano. Najlažje je kombinirat, če psu ponudite polovico dnevnega obroka suhe hrane in polovico dnevnega obroka mokre hrane. V praksi bi to za 20 kg težkega psa pomenilo 107,5 g hladno stiskanih peletov Naturavetal in 300 g mokre hrane.

Količina pasje hrane za mladiče

Mladiči potrebujejo bolj kalorično hrano z višjim deležem mesa, zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Mladički rastejo in se razvijejo, zato potrebujejo več hranil, več kalorij saj tudi porabijo več energije. Suha hrana za mladiče ima svoja priporočila glede količine hrane. Mladiča nikoli ne hranimo s hrano za odrasle pse, saj le ta ni dovolj kalorična, prav tako pa niso predpisane ustrezne količine.

Mladiče lahko hranimo tudi z mokro hrano, kuhano ali surovo hrano. Prav tako lahko pri mladičih kombiniramo suho in mokro hrano. Pri sestavi surovih ali kuhanih obrokov smo zelo natančni pri izbiri sestavin, da so le te kakovostne, in da mladič dobi dovolj vseh hranil in dovolj kaloričen obrok.

Količina hrane za breje in doječe psice

Breje in doječe psice potrebujejo, tako kot mladiči, bolj kalorično hrano z višjim deležem zdravih maščob, mineralov in vitaminov. Iz tega razloga lahko breje in doječe psice hranimo tudi s hrano, ki je v osnovi namenjena mladičem. Prav tako lahko količino hrane povečamo nekje za 10% priporočenega dnevnega vnosa.

Vpliv telesne aktivnosti na količino hrane

Telesna aktivnost psa in sam življenjski slog psa najbolj vplivata na to, koliko hrane lahko poje pes. Če je vaš pes zelo aktiven, ima vsakodnevne dolge sprehode in številne mentalne zaposlitve bo verjetno porabil več kalorij na dan kot pa pes, ki večino svojega časa prespi. Velikokrat je telesna aktivnost povezana tudi s pasmo psa, saj je npr.: borderski ovčar zelo aktiven in ima tudi potrebo po fizični aktivnosti in zato posledično porabi več kalorij. Na drugi strani npr.: francoski buldog nima takšne potrebe po telesni aktivnosti, je bolj umirjena pasma, kar pomeni, da lahko potrebuje celo manjšo količino hrane kot je predpisana za njegovo telesno težo.

Vpliv starosti na količino pasje hrane

Tudi starost psa zelo vpliva na odmerjeno količino hrane. Tako kot mladički potrebujejo večjo količino hrane in bolj kalorično, tako starejši psi potrebujejo manj hrane in manj kalorično. To je povezano s številnimi dejavniki, saj so starejši psi običajno manj aktivni, imajo počasnejši metabolizem, so bolj utrujeni in več časa počivajo, zato tudi ne porabijo toliko kalorij. Za starejše pse izberemo manj kalorično hrano in hranimo manjše količine hrane, saj na tak način vzdržujemo ustrezno telesno težo. Pretežki starejši psi imajo več težav s sklepi, prav tako lahko zaradi prevelike telesne teže nastopijo različni zapleti  s krvožilnim sistemom.

Vpliv metabolizma in pasme na količino hrane

Pasma psa niti ne vpliva toliko na odmerjanje količine hrane, kot vpliva telesna aktivnost in življenjski slog psa. Večji vpliv na količino hrane ima metabolizem psa, ki je različen med vsakim posameznim psom. Psi, ki imajo nekoliko počasnejši metabolizem potrebujejo manj hrane oziroma so bolj nagnjeni k debelosti, v kolikor bi bili hranjeni s preveliko količino hrane.

Ko si izberemo določeno hrano se na začetku držimo količin, ki jih predpisuje proizvajalec, kasneje pa količino hrane prilagodimo individualnim potrebam psa, kar pomeni, da ustrezno povečamo ali zmanjšamo dnevni obrok.

Arhiv