Boksi za pse – kako izbrati pravega

Boksi za pse so pripomočki brez katerih si pasji skrbniki težko predstavljamo normalno življenje. Boksi niso namenjeni, da bi pes v njih preživel cel dan, ampak so vam v pomoč, da imate psa v stanovanju pod nadzorom. Boksi za pse so tudi idealna rešitev kadar vozite psa v avtu. Od vas je odvisno ali bo pasji boks za psa njegov brlog, kamor se bo rad vračal ali »zapor«.

Boksi za pse: zakaj se odločiti zanje?

Vsak pes je radoveden, neverjetno ga zanimajo vsi vonji in predmeti. Mlajši kot je pes, bolj je radoveden. Pri tem želi preizkusiti tudi kakovost predmetov, kot so preproge ali noge stolov, pomaga pa si z zobmi, ki čudovito uničujejo naše stvari. Ko bo pes sam doma, utegne močno poškodovati kakšen kos pohištva ali druge opreme v stanovanju. Če se pes prosto sprehaja po stanovanju lahko zaužije kakšno cvetje ali rastline, ki so lahko zanj strupene. Preden pustite psa samega v stanovanju se prepričajte, da okrasne rastline zanj niso nevarne. Psi vam brez težav lahko pregriznejo tudi različne električne kable in uničijo drugo vredno opremo.

Boks je idealna rešitev za preprečevanje prostega gibanja po stanovanju v času vaše odsotnosti. Če boste psa pravilno spoznali z boksom, se bo v njem počutil varnega. Boks obložite z mehkim materialom po tleh, ali vanj namestite veliko blazino; na tak način boks postane posteljica, saj se nekateri psi počutijo izjemno varne s streho nad glavo.

Pasji boksi – različne velikosti za različne pse

Pasji boksi obstajajo v najrazličnejši dimenzijah. Če razmišljate o boksu za psa v stanovanju se odločite za večje dimenzije, kjer se bo pes lahko brez težav obrnil in tudi raztegnil. Potovalni boksi so lahko manjši, spet pa ne premajhni. Idealna velikost potovalnega boksa mora biti dvakrat širša od psa ter nekoliko višja in daljša od razdalje od smrčka do konca repa. Pravo velikost boksa boste najlažje kupili tako, da najprej izberite dolžino in višino svojega psa. Če kupujete boks za mladiča, upoštevajte pomembno dejstvo – da bo zrastel. Transportni boks naj bo vsaj 20 cm daljši in višji od dolžine in višine psa. Bivalni boksi naj bodo večji, vendar ni potrebe, da so preveliki, saj imajo psi radi majhne, pokrite prostore, kjer se počutijo varno.

Kam postaviti boks za psa

Psi so družabna bitja in se najbolje počutijo v krogu svoje družine. Osamljenost je zanje zelo neprijetna izkušnja, zato je najbolje, če ima pes v stanovanju boks na takšnem mestu, od koder bo lahko opazoval dogajanje. Če se bo pes v boksu počutil prijetno, se bo šel v boks igrati, počivati ali spati, tudi ko boste doma.

Pri postavitvi boksa v stanovanju se držite naslednjih smernic:

 1. Boksi za pse naj bodo postavljeni blizu celotne družine, torej nekje v bivalnem prostoru.
 2. Kotiček za boks pa mora biti vseeno miren, kjer si lahko pes spočije. Psi imajo radi mir in zelo veliko prespijo.
 3. Boksa nikoli ne postavite na prepih.
 4. Boks lahko postavite tudi na nekoliko dvignjen prostor, saj nekateri psi raje spijo nekoliko na višini in imajo hkrati boljši pogled na dogajanje.
 5. Za zagotavljanje dobrega počutja je potrebno boks čistiti, prav tako čistimo odejico ali blazino, ki jo ima pes v boksu.
 6. Iz katerih materialov so lahko boksi za pse?
 7. Boksi za pse so iz različnih materialov, najpogostejši materiali pa so naslednji:
 8. Plastično ali kovinsko dno s kovinsko ograjo: tak boks je zelo robusten, trpežen in čvrst. Kovinski boks je namenjen zunanji uporabi, saj skozi tanke kovinaste palce kuža dobi dovolj sončne svetlobe. Kovinski boks je zelo primeren tudi za v stanovanje ali hišo, predvsem za pse večjih pasem. Slabost kovinskih boksov je ta, da so nekoliko težji od plastičnega ali tekstilnega boksa. Če bi želeli kovinski boks uporabljati zunaj in znotraj stanovanja je smiselno, da se odločite za nakup kovinskega boksa s kolesi.
 9. Plastični boksi se običajno uporabljajo za transport. Plastični boksi so lažji za prenašanje kot kovinski. Plastične bokse je tudi enostavno vzdrževati saj zadostuje, če jih redno čistimo z vodo. Plastični boksi se največkrat uporabljajo za transport psa do veterinarja, pasjega frizerja, za prevoz psa v avtu ali za prevoz psa na letalu. Če imate psa manjše pasme lahko takšen plastičen boks uporabljate tudi v stanovanju – pes bo zagotovo v njem našel varno in mirno zavetje.
 10. Aluminijasti boksi so manj pogosti od kovinskih in plastičnih boksov saj so v večji meri namenjeni prevozu psa v prtljažniku. Aluminijasti boksi so v zadnjem delu pravokotne oblike, sprednji del pa je diagonalno zaobljen, tako da brez težav zapirate vrata prtljažnika. Pse manjših pasem lahko prevažate v plastičnem boksu na zadnjih sedežih, lastnik večjih pasem psom pa se vedno pogosteje odločajo za namestitev aluminijastih boksov v prtljažniku.
 11. Mehki (tekstilni) boksi: tekstilni boksi so zelo lahki, hkrati pa jih lahko zelo hitro zložimo in ne zavzamejo veliko prostora, zato so zelo primerni na dopustu, za kampiranje ali na pasjih razstavah. Če radi kampirate je tekstilni boks odlična rešitev, ki bo nudila psu ustrezno varnost in zaščito pred soncem. Mehke bokse pa lahko tako kot plastične in kovinske bokse uporabljate tudi kot hišni boks.

Kako psa navaditi na pasji boks?

Psa je potrebno začeti navajati na pasji boks takoj, ko ga pripeljemo v nov dom. Najlažje je na boks navaditi mladiča. Pes mora boks sprejeti za svoj dom – varen brlog in ne kot grožnjo ali zapor. Boks mora biti dovolj velik za psa, postavljen v bivalnem prostoru, na dno boksa položite odejico, da bo psu prijetno.

Najprej dajte psu v boks njegovo najljubšo igračo, da se začne v boksu igrati z njo ali, da gre vsaj iskati žogico v boks in vam jo prinese. Enako lahko naredite s hrano ali pasjimi najljubšimi priboljški. Nasujte mu nehaj priboljškov po pasjem boksu, počakajte, da gre pes sam v boks iskati priboljške, počakajte tudi, da pride iz boksa nazaj v kam. Ko to osvojite lahko pri naslednjem poizkusu, medtem ko je pes v boksu, za nekaj minut zaprete vrata boksa. Če vam pes začne v boksu lajati, mu ne odpreti vratc takoj, ampak njegov lajež ignorirajte, ga ne kaznujte. Ko za sekundo utihne, mu odprite vratca boksa.

Psa nikoli ne silite v boks, saj mora priti sam do spoznanja, da je boks nekaj pozitivnega, varnega in udobnega. Prav tako psa nikoli ne kaznujte z zapiranjem v boks.

Transportni boks za psa

Plastični – transportni boksi za psa so najbolj razširjeni, saj jih najlažje uporabimo kadar gremo s psom od hiše. Nekateri psi ne marajo k veterinarju ali imajo poškodovano tačko in ne morejo hoditi, v takšnih primerih vam je v veliko pomoč transportni boks. Transportni boks je tudi odlična rešitev za prevoz psa na zadnjih sedežih. Ogrodje boksa je stabilno, pes se v boksu počuti varnega in ga ne premetava. Plastičen boks v avtu je odlična rešitev za pse, ki se ne vozijo radi ali jih je ob vožnji slabo.

Plastični boksi so največkrat sestavljeni iz plastičnega spodnjega dela in plastičnega zgornjega dela, ki se lahko v celoti razpreta. Spodnji del boksa lahko ima tudi koleščka, takšni boksi so najbolj zaželeni na letališčih, da vam boksa ni potrebno nositi. Zgornji del boksa ima plastično držalo za nošenje. Sprednja stran ima kovinska snemljiva vratca, skozi katera pes vstopa in izstopa iz boksa.

Bivalni boks za psa

Bivalni boks lahko ob pravilni predstavitvi in uporabi predstavlja varen brlog za vašega psa. Bivalni boks ni namenjen, da bi pes v njem preživljal cele dneve, ampak je lahko v bivalnem boksu nekaj ur, v času vaše odsotnosti. Preden psa zaprete v boks ga peljite na sprehod, prav tako, ko pridete domov in psa spustite z boksa, ga peljite na sprehod. V bivalni boks psu namestite njegove najljubše igrače in njegovo odejico. Bivalni boksi so običajno kovinski, v kolikor gre za večjo pasmo, za manjše pasme lahko uporabite tudi tekstilni ali plastičen boks.

Pasji boksi po meri

Različni proizvajalci ponujajo različne dimenzije pasjih boksov. Najprej je potrebno izmeriti odraslega psa, njegovo dolžino in višino, preden se odločite za nakup boksa. Plastični boksi so bolj primerni za manjše pse in boste zagotovo našli pravo dimenzijo boksa. Plastični boksi so na voljo v dolžinah od 50 cm pa vse do enega metra, široki so običajno od 40 – 50 cm, visoki pa  40 – 80 cm. Za pse večjih pasem je bolj primeren kovinski ali mehki boks v stanovanju, ki so na voljo v večjih dimenzijah. Kovinski boksi za stanovanje pa so na voljo tudi po meri. Za prevoz večjih psov v avtu so primerni aluminijasti boksi, ki se dajo prav tako izdelati po meri prtljažnika.

Zunanji boks za psa na dopustu

Če se poslužujete boksa tudi na dopustu je najbolje izbrati mehki (tekstilni) boks, ki je lahek in hitro zložljiv, hkrati pa ne zavzame veliko prostora. Tekstilni boks lahko postavite kjerkoli, v hotelski sobi, v apartmaju, mobilni hiški ali ob šotoru. Tekstilni boks lahko nesete tudi zraven na plažo, kjer lahko kuža uživa v varnem zavetju in v senci. Tekstilni boksi imajo običajno vhod iz dveh strani. Vhoda se odpirata na zadrgo. Pes ima tako vstop v boks iz dveh strani, skozi velike odprtine pa lahko opazuje dogajanje na dveh različnih koncih. Oba vhoda lahko zaprete s temnim tekstilom ali namestite mrežasto platno in psu omogočite opazovanje okolja, hkrati pa mu preprečite izstop iz boksa.

Arhiv