Kaj moram vedeti pred nakupom pasje ute?
Leseni podest

Cevna konstrukcija pesjaka

Streha

Streha:
Kot prvo, izogibajte se utam z dvokapno streho. Dejstvo je, da je hladen zrak težji od toplega, zato se zadržuje pri tleh, kjer pes leži. Pes v pasji uti namreč sam segreva zrak, ki se v primeru dvokapne strehe dvigne pod sleme strehe. Pes mora tako segreti bistveno več (odvečnega) zraka. Prostor nad njegova glavo je tako čisto odveč. Če bo uta stala v pesjaku, potem nadvse priporočamo pasjo uto z ravno streho. Psi imajo radi razgled nad svojim teritorijem, uta z ravno streho pa jim omogoča, da na njej stojijo ali ležijo.

Izolacija:
Če se boste pasje ute lotili izdelati sami, potem za stranice probajte dobiti sendvič plošče, kjer je med opažem tudi stiropor kot izolator. Notranja stran naj ima gladek lakiran les, ki je enostaven za čiščenje. Tla ute dvignite za nekaj centimetrov od tal, tako da je med tlemi in pasjo uto zrak – dodatni izolator.
Priporočamo, da je pasja uta dvoprostorna. Predprostor ponavadi služi kot dodatni izolator, ki tudi zavira prepih v uti. Da bi se prepiha in mraza kar najbolje znebili, priporočamo tudi nihajna vratca na vhodu v pasjo uto. Le ta naj bodo iz prozorne gume, ki psu omogoča, da vidi v zunanjost.

Dodatki:
Pametno je tudi zavarovati vse robove s kovinskimi letvicami, ki bodo psu preprečevale grizenje robov, če seveda nočete vse oglodane pasje ute.
Ker pes v pesjaku ponavadi leži, je dobro imeti v njem vsaj nekaj lesenega podesta, najbolje pred pasjo uto. Na mrzlih betonskih tleh se pes lahko prehladi.Partnerji: Ansambel | Ansambli za poroko | Odvetnik | Dereze | igre | Radar detektor